Flaschen Früchte Export

Ausgabe



VOLUME 39
06.2015

Technik


Entwicklungen in der Lebensmittelanalytik

Dr. Sven Steinhauer


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Literatur:

[1]    Engvall E, Perlman P; Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Quantitative assay of immunoglobulin G, Immunochemistry, 1971, 8(9), 871-4.

[2]    Kleppe K, Ohtsuka E, Kleppe R, Molineux I, Khorana HG; Studies on polynucleotides. XCVI. Repair replications of short synthetic DNA's as catalyzed by DNA polymerases, J Mol Biol., 1971, 56(2), 341-61.

[3]    Appel B; Vortrag: Viren-Analytik bei Ausbrüchen, 7th Food Safety Kongress Berlin, 2015

[4]    Collins D; Horse meat lasagne factory revealed: Mirror visits Comigel food production plant in Luxembourg, http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/horse-meat-lasagne-factory-revealed-1595234, abgerufen am 28. August 2015.

[5]    Lawrence F: Findus beef lasagne withdrawn after tests show high level of horsemeat | World news, http://www.theguardian.com/world/2013/feb/07/findus-beef-lasagne-horse-meat abgerufen am 28. August 2015.

[6]    Kühnle B; Vortrag: Behördliche Initiativen und Maßnahmen zur Erkennung und Bekämpfung von Lebensmittelbetrug, 7th Food Safety Kongress Berlin, 2015

Zusammenfassung

Die Lebensmittelanalytik unterliegt immer umfangreicheren globalen Anforderungen. Der weltumspannende Handel mit Rohstoffen und Produkten wirft Problemstellungen auf, die sich aus den internationalen Lieferketten ergeben. Dabei wächst die Zahl der zu untersuchenden Analyten weiter an. Neue Pflanzenschutzmittel oder Kontaminanten, die bei der technischen Produktion von Lebensmitteln in das Produkt gelangen können, sind hier im Fokus. Der Verbraucher erwartet neben einer hohen Qualität auch umfangreiche Informationen über z. B. Nährwerte, Inhaltsstoffe oder die Herkunft. Durch neue Analysenmethoden bietet die Lebensmittelanalytik Antworten auf viele dieser Fragen.

Summary

Food analysis is subject to further expanding global demands. The worldwide trade with raw materials and foodstuff products cause problems that are the result of international supply chains. The number of parameters that have to be analyzed is increasing. The focus here is on new pesticides or contaminants, which spoil the product during the technical process. The consumers expect in addition to high quality comprehensive informations about nutrient content, ingredients or its origin. Due to new analytical methods food analysis provides answers to many of these questions.

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